Yoga & Fysieke klachten
Waarom liever Yoga dan andere vormen van lichaamsbeweging?
Veel vormen van lichaamsbeweging zijn gericht op de ontwikkeling van de spieren en gaan niet veel dieper. Yoga is een veelomvattend systeem van oefeningen die niet alleen de spieren strekken en versterken, maar ook het functioneren van de organen verbeteren en daarmee de gezondheid van het hele lichaam bevorderen. Bovendien helpt Yoga een staat van emotionele stabiliteit te bereiken. Yoga is gericht op lichaam en geest.
Wat Yoga ook onderscheidt van de meeste andere lichamelijke oefeningen, is de coördinatie van de ademhaling en de verschillende houdingen en bewegingen. Bewust ademen houdt de geest wakker. De aandacht voor de uit te voeren oefening verslapt geen moment, wat de kans op blessures verkleint. In tegenstelling tot de meeste vormen van sport is Yoga niet competitief. Yoga biedt iedereen de mogelijkheid binnen de eigen grenzen te blijven. Yoga is geschikt voor alle leeftijden. Een goede conditie is niet vereist, want de oefeningen kunnen op elk niveau worden uitgevoerd.
Yoga is heel goed te combineren met andere vormen van lichaamsbeweging, zoals dansen en fitness.

Ik heb last van (lage) rugklachten, is Yoga wel geschikt voor mij?
Rugklachten ontstaan vaak als gevolg van een verkeerde houding, zware lichamelijke arbeid, inactiviteit en verkeerd tillen. Het verlengen van de rug in alle houdingen zal verlichting geven van de klachten. Uit Amerikaans wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat Yoga beter helpt bij (lage) rugklachten dan andere vormen van lichaamsbeweging. Yogi’s weten als geen ander dat Yoga de rugspieren versterkt, flexibeler maakt en de houding verbeterd. Yoga kan juist de rugklachten doen verminderen en zelfs helpen om chronische klachten te voorkomen. Toch is de vraag of je wel of niet aan Yoga kunt doen afhankelijk van de aard van je blessure.
Een Yoga docent is geen arts, dus mocht je specifieke lichamelijke klachten hebben, raadpleeg dan altijd je fysiotherapeut en/of arts in alvorens je overgaat tot welk trainingsprogramma ook.
Wat moet ik doen bij rug-, schouder- en/of nekklachten?
- Raadpleeg je fysiotherapeut en/of arts in.
- Meld het YogaRebels, zodat we op de hoogte zijn van je klachten en/of blessures.
- Neem je klachten serieus, luister naar je lichaam tijdens de oefeningen en meld ze vooraf aan de les, zodat de Yoga docent alternatieve houdingen kan aanbieden tijdens de les.
- Vereist jou herstelproces een meer individuele aanpak? Tijdens een aantal privé sessies leer je goed met je blessures om te gaan en we passen de oefeningen zo aan, zodat je Yoga kunt blijven beoefenen.
Tijdens of na de Yoga les heb ik soms rugpijn, hoe komt dat?
Doordat je tijdens de Yoga les de rugspieren ontspant, verlengt en versterkt pak je vastgeroeste wervels en buikspieren aan. Als je lang niets aan lichaamsbeweging hebt gedaan is je rug stijf geworden. Yoga maakt de rugspieren en wervels weer wakker en dat kun je voelen voor of tijdens de les. Geef je ruggenwervels wel de kans om aan Yoga te wennen, dus luister goed naar je lichaam en doe in het begin rustig aan.
Zo ga je respectvol om met je rug
- Luister goed naar de aanwijzingen van je docent.
- Ga niet over je grenzen heen tijdens de les en stop onmiddellijk bij blijvende pijn op een bepaald punt op of rond een gewricht. Luister naar je lichaam!
- Zodra je pijn krijgt in je rug is dat niet goed, maar let op! Er is verschil tussen pijn en pijn. De pijn van overbelasting of van spier strekoefeningen voelt heel anders, maar zodra je steken krijgt in je rug stop dan onmiddellijk met je oefening en roep de hulp in van je docent, zodat hij of zij een alternatief kan aanbieden voor een desbetreffende asana waar je op dat moment mee bezig was en weer veilig verder kunt met je oefening.
Wanneer stoppen met het beoefenen van Yoga? Als er sprake is van:
- Blijvende pijn op een bepaald punt op of rond een gewricht.
- Bij een spierscheuring.
- Misselijkheid en specifieke spierzwakte.
- Zwellingen tijdens de les.
- Constante beperking van een bepaalde beweging.