Yoga Geschiedenis
Er is niet zo heel veel bekend over de geschiedenis van Yoga. Hoewel Yoga is gehuld in mysterie is er bewijs dat erop wijst dat Yoga minstens 5000 jaar bestaat. Yoga is een psychologische, fysiologische en spirituele methode die sinds duizenden jaren deel uitmaakt van de Indiase cultuur.
De Oude Yogi’s of Zieners hadden een diepgaande kennis omtrent deze methode, als middel om in harmonie met zichzelf en hun omgeving te komen.
Zij waren er van overtuigd dat lichaams- en ademhalingsoefeningen tot beheersing van de geest en de emoties en een algemeen welbevinden leiden.
Yoga is het oudste systeem van persoonlijke, fysieke- en geestelijke ontwikkeling in de wereld. De eerste tekstuele vermelding van Yoga komt voor in een verzameling Indiase geschriften, de Veda genaamd, die van omstreeks 1500 v.Chr. dateren.
Het bestaan van Yoga kwam voort uit archeologische vondsten, er zijn zegels van aardewerk opgegraven in de Indus Vallei, waarop figuren in meditatie-poses en Yoga poses te zien zijn.
Omstreeks de 3e eeuw v.Chr. maakte een Yogi met de naam Pantanjali een samenhangend geheel van de verschillende vormen van Yoga.
In de “Yoga Soetra’s” beschreef hij dit systeem.
Yoga is in het Westen geïntroduceerd door een Indiase wijsgeer met de naam Swami Vivekananda, die in de jaren negentig van de 19e eeuw yogahoudingen demonstreerde op een wereldtentoonstelling in Chicago.
Zijn optreden wekte veel belangstelling en in de jaren daarna volgden veel andere Yogi’s en Swami’s zijn voorbeeld.
Yoga is door vele westerlingen overgenomen en daardoor is Yoga nu bekend over de hele wereld. Yogahoudingen zijn in allerlei bewegingsvormen terug te vinden, zoals Pilates, stretching lessen, maar worden Yoga houdingen ook gebruikt als warming-up voor dansers, voetballers en word het toegepast bij honkbal en turnen.
Veel Yoga houdingen zijn wel vereenvoudigd en aangepast, omdat het lichaam van de westerling heel anders is ingesteld en geprogrammeerd.
Voorbeeld: wij zijn van jongs af aan gewend geraakt aan het zitten op een stoel, terwijl Indiërs gewend zijn op hun hurken of met gekruiste benen te zitten op een mat of vloer, waardoor zij meer flexibiliteit ontwikkeld hebben in hun lichaam en qua mobiliteit al een behoorlijke voorsprong op ons hebben, buitenom het feit dat de Indiase beschaving al op jonge leeftijd aan Yoga doet.
Ook door stress en spanningen heeft de westerling een verminderde flexibiliteit.
Om deze achterstand in te halen moeten wij jaren oefenen om de meer lastigere Yoga houdingen te leren, maar gelukkig kan Yoga op verschillende niveaus beoefend worden, zodat Yoga voor iedereen, jong, oud, lenig, stijf, man of vrouw, toegankelijk is.
Als je nog maar kort of helemaal nog geen Yoga beoefend, heb dan geduld! Het komt vanzelf!
Begin op een niveau dat bij je vermogens en beperkingen past en bouw het rustig op.
Geniet van Yoga en ervaar wat Yoga met je doet!